FRÅGOR OCH SVAR OM GOLVSLIPNING
Dammar det mycket när man slipar ett gammalt trägolv?
Nej, de moderna slipmaskiner som vi använder suger automatiskt upp så de sprids inte mycket damm i luften. Mot det lilla som ändå sprids kan man skydda sig genom att skärma av och täcka över ytor på olika sätt. En liten mängd byggdamm i rummet där golvslipningen genomförs är oundvikligt.
Vilka golvbehandlingar fungerar bäst efter en golvslipning?
Det beror på ett flertal olika faktorer. Delvis beror det på vilket material golvet är tillverkat av, men framförallt vad golvet ska användas till. Vid hårt slitage passar det bra med klass 1-lackering. Hus där det bor barnfamiljer och offentliga lokaler är två typer av fastigheter där klass 1-lackering är bra.
Hårdvaxolja är en särskild sorts olja som ger ett nyslipat trägolv en mycket hållbar och tålig yta. Ytan tål både vatten och smuts och dessutom bevaras träets estetiska struktur och färg. Detta gör att hårdvaxoljan är ett mycket bra alternativ för tidlösa golv i rum där det är viktigt med slittåligheten är viktig, som exempelvis hall och kök.
Oljning är en annan variant, som dock inte är lika tålig, den behöver underhåll emellanåt, hur ofta beror på hur hårt slitaget är.
Betsning är en annan vanlig metod när man behandlar nyslipade trägolv.
Hur lång tid tar det att genomföra en golvslipning?
Man brukar räkna med att man klarar av 20-30 kvadratmeter på en arbetsdag. Möbleringen kan du göra dagen efter, men vänta någon vecka innan du lägger tillbaka mattorna på golvet.
Hur många gånger kan man slipa ett trägolv?
Ett golv i lamellparkett med ett slitskikt på ungefär fyra millimeter kan slipas tre till fyra gånger med omkring 20 års mellanrum vid normalt slitage. Ett massivt trägolv kan slipas i stort sett hur många gånger som helst, förutsatt att slipningen genomförs av en kunnig och erfaren fackman. Om golvet är oljat ordentligt och sköts efter anvisningarna behöver man aldrig slipa om det.
Vill du veta mer om golvslipning eller göra en offertförfrågan? Hör gärna av dig till oss!